
Smaak van mijn cultuur
Marokkaans eten als emotie
Marokkaans eten is voor mij veel meer dan alleen voeding. Het is warmte, familie, traditie en trots. De geur van kruiden zoals komijn, saffraan en ras el hanout herinnert me aan thuis. Klassiekers zoals tagine, couscous en mechoui zorgen niet alleen voor een heerlijke maaltijd, maar ook voor warmte, gezelligheid en verbondenheid aan tafel. Elke maaltijd vertelt een verhaal, en daarom is deze cultuuruiting voor mij zo belangrijk.

Chef Choumicha
Choumicha Chafay is een van de bekendste chefs van Marokko. Ze werd geboren in 1972 in Sidi Hajjaj en begon haar carrière in marketing en communicatie. Ze werd snel een bekende gezicht voor de Marokkaanse keuken, dankzij haar passie voor koken en haar inzet om Marokkaanse gerechten wereldwijd bekend te maken. Ze werd vooral beroemd door haar populaire kookprogramma's op de Marokkaanse zender 2M, zoals "Chhiwat Choumicha" en "Chhiwat Bladi", waarin ze traditionele Marokkaanse recepten en streekgerechten presenteert. Als kind keek ik graag met mijn moeder naar haar kookprogramma's. Ze straalde zoveel positiviteit uit dat ik meteen van haar ging houden. Naast haar tv-werk schreef Choumicha meer dan 30 kookboeken in het Arabisch en Frans. Ze richtte ook haar eigen YouTube-kanaal op Choumicha Chafay, dat honderdduizenden volgers heeft en miljoenen keren bekeken is. In 2018 opende ze haar eigen restaurant in Dubai, Bab Al Mansour, vernoemd naar de stadspoort in Meknes waar ze authentieke Marokkaanse gerechten serveert aan een internationaal publiek. Dankzij haar werk is Choumicha niet alleen een chef, maar ook een culturele ambassadeur. Ze laat de wereld zien hoe rijk en gevarieerd de Marokkaanse keuken is, ook voor mij, is ze een grote inspiratiebron.